Yritin kirjoittaa lyhyen ruokapäivityksen, mutta ilmeisesti voisin kirjoittaa ruuasta vaikka kuinka paljon. Olenkin kasaillut tähän tekstiä ja kuvia koko reissun ajan. Ja näin viimeisinä päivinä luulen saaneeni kaiken olellisen tähän nyt. Pahoittelen syvästi tekstin määrää. Voi toki katsoa pelkästään loistavat kuvat jos ei jaksa minun jaaritteluja lukea.
Täällä kun kaikki muu toimii miten toimii ja on mitä on, sentään minun aamiainen lähentelee Suomen tasoa. Keitän joka aamu puuroa, joka on kai kaurapuuroa mutta maku on hiukan kyllä kummallinen, päälle
laitan paikallisia hedelmiä ja keralle ruuanlaittoon tarkoitettua
jogurttia, jossa ei ole lisättyä sokeria. Täällä kun siis
myydään vain yhtä ainutta jogurtti laatua, jossa ei ole lisättyä
sokeria. Tämä herkku maksaa 75 senttiä pieni purkillinen. Viereen
kupillinen pakuria tai maustamatonta vihreää teetä. Käytännön kotona, mustikat vain puuttuu.
 |
Tämä on Argentiinan mittapuulla terveellinen aamiainen, La Poesíassa |
Muualla ei kyllä vastaavaa aamiaista saa. Jos menee
argentiinalaisten rakastamiin kahviloihin saa aamiaiseksi kupillisen
sokerilla terästettyä kahvia, lasin
jugo de naranjaa eli tuore puristettua
appelsiinimehua, kolme
medialunaa eli croisanttia, kaksi erittäin vaaleaa paahtoleipää, johon
päälle voi joko laittaa hilloa tai
dulce de lecheä. Ja tietysti
voita. Ja argentiinalaiset ajattelevat syövänsä terveellisesti?
Hotelleissakin leivonnaisten valikoima on suurempi kuin suolaisten.
Olen toki löytänyt pari kahvilaa josta saa aivan terveellisenkin näköisiä aamiaisia. On munakasta ja salaatin täyttämiä patonkeja, jogurttia ja hedelmiä, ei huono ollenkaan. Kuten aina, pitää vain tietää mihin mennä.
 |
Dulce de Leche ja lentokonekeksi |
Argentiinalaiset rakastavat vain yksinkertaisesti makeaa ja sokeria.
Jos haluaa kahvipaketin kaupasta, jossa ei ole sokeria joutuu
maksamaan kaksin tai jopa kolmin kertaisen hinnan normikahvin
hinnasta. Kansallisherkkunahan toimii siis tämä
dulce de leche eli
makeaa maidosta. Se on kinuskin kaltaista maitoa ja sokeria
keitettynä kasaan. Täällä sitä laitetaan aivan joka paikkaan, siis todellakin joka paikkaan.
Kaikkiin jälkiruokiin on varmastikkin mahdollista pyytää
dulce de
lecheä. Löytyy liköörinä, keksin välistä, "dulce-de-leche"-suklaalevy, pelkkänä itsenään ja vaikka minä. Sekä paikallinen herkku
alfajor on makeimpia täytekeksejä mitä ole koskaan maistanut. Sisältävät milloin mitäkin, teolliset versiot useimmiten kai suklaata ja
dulce de lecheä. Itse leivottuna hiukan pikkuleivän kaltainen esimerkiksi
dulce de lecheä sisältävä leivonnainen.
 |
Alfajores jotka ovat suklaalla päällystetty ja dulce de lecheä sisällä |
Ja siis todellakin ne kahvilat. Aivan käsittämätöntä. Yhdessä korttelissa kierrettynä voisi varmasti olla viisi jopa kuusikin kahvilaa. Ja mikään niistä ei ole tyhjillään. Aina joku pappa istuu lukemassa lehteä ja syö
medialunaa tai ystävykset heiluttelemassa käsiään kertomuksen tahtiin kahvikupin ääressä. Täällä on kahvilassa käynnille aivan omat käsimerkitkin. Osaan tilata espresson, maitokahvin ja laskun, vielä kun oppisi korvapuustin. Hih. Kahvilakulttuuri on täällä kyllä mukava. Olen jopa löytänyt parhaan tee-kahvilankin. Taustalla Ray LaMontagne ja edessä kuppi hyvää vihreää teetä, kyllä suurkaupungin hulina unohtuu hetkessä.
 |
Tea Connectionin tee ja muffinssi |
Valitin ensimmäisen kuukauden kun
en löydä kaupasta mitään mitä tahtoisin syödä. Vihannekset
lähinnä vain näyttävät viikon lämmössä kärsineiltä, en
löytänyt linssejä, kuivattuja papuja, en couscousta, bulguria tai quinoaa, en sitten yhtään mitään. Näin pari kuukautta
viisaampana voin sanoa, että vihannekset ovat aivan syömäkelpoisia,
pitää vain etsiä oikeat kaupat. Meidän alakerrassa, todellakin ALAKERRASSA, on tosiaan
kauppa, josta saa ostettua linssejä, papuja ja melkein kaikkea muuta
mitä olen kaivannut. Olen selvästi kävellyt silmät auki täällä. Sekä kaikki mitä en saa normikaupasta löydän Chinatownista. Sinne
on toki metrolla hiukan matkaa ostoksille, mutta sieltä saa mm.
kuivattuja sieniä suurissa määrin, chiliä joka on täällä aivan mielettömän vaikea löytää sekä myös papujen valtakunta löytyy sieltä. Aivan mieletön rivi erilaisia papuja. Sieltä myös löytyy
mausteita, joita olen kaivannut. On toki asioita mitä en ole vielä
löytänyt, mutta ehkä ne vielä eteen kävelevät. Täältä kyllä
löytyy erikoisempiakin asioita kunhan vain löytää itsensä
oikeasta paikasta. Kunpa aina löytäisikin itsensä oikeasta
paikasta ilman välimatkoja ja puolen tunnin metro matkoja. Teleportaatio?
Täältä myös löytyy useille tuotteile omat kaupat, kuten ilmeisesti kaikissa muissa maissa paitsi meillä Suomessa. On aivan ihanaa kun vierekkäin majailevat juusto-, kala-, vihannes-, liha- ja viinikauppa.
 |
Minun taivas, herkkupuoteja peräjälkeen |
Tarkoituksenani oli että oppisin täällä tekemään hyvää liha ruokaa, kun täällä se kerta on niin halpaa. Mutta jostain syystä on jäänyt vähän vähemmälle lihan laitto, kun ainut väline on paistinpannu. Sain äitiltä ja isältä kyllä myös tuliaiseksi paistilastan. Hih. Meillä on toki kaasu-uuni, mutta jostain syystä nappuloiden epämääräinen kääntely ja vääntely, pään työntäminen uuniin sekä tulitikun sytyttäminen ja sen tiputtaminen jonnekkin ei oikein minua ole vielä innostanut. Mutta grillaustaidot olisivat täällä aivan tarpeen. Onneksi isä oli lihanpaisto-apuna hetken ja paistoikin erittäin hyvät pihvit.
 |
Isä kokkailemassa |
 |
Pihvit marinoitumassa ja porkkana lisäkke tuloillaan |
Työmaallakin näyttää olevan tarvetta kokin taidoille. Tämä kuva on siis todellakin otettu keskellä katua
San Telmossa, jossa työmiehet ilmeisesti laittoivat tietä kuntoon.
 |
Työmaan parrilla |
 |
Oikea parrilla ja oikea asado plus herttaisin kokki koskaan |
Yleisesti olen tullut pitkän pohdinnan jälkeen siihen, että ruoka on täällä yleisesti kallimpaa kaupassa kuin Suomessa. Esimerkiksi kaurahiutaleet maksavat 2-3 euroa 400 grammaa, sekä myslistä saattaa jopa joutua maksamaan melkein 13 euroa kilo. Ainut täysjyväleivän tapainen asia mitä olemme löytäneet maksaa 3 euroa leipä. Alkoholi on yleisestikkin tietysti
halvempaa, mutta ainakaan eräs hyvä rommi ei ole aivan samaa tavaraa kuin
Suomessa, ihme kyllä. Ainakin näin tuntemani rommiasiantuntijat väittivät, terveisiä vain heille. Ja argentiinalaisethan eivät siis omasta mielestään ole alkoholin suurkuluttajia. Otetaan vähän ja sivistyneesti, mutta esimerkiksi ravintolassahan olutta tilatessa saa litran pullon jos ei tajua pyytää pientä, sekä viiniä erittäin harvoin pystyy tilaamaan lasin kerrallaan.
 |
Paikallinen olut Quilmes, vertailussa
litran pullo sekä normi 0,33 |
|
Ravintoloissa syönti on taas huomattavasti
halvempaa kuin kotona. Hyvän pihviaterian ja viinipullon saa esimerkiksi noin
25 eurolla. Eikähän kukaan viinipulloa yksistään juo aterialla.
Kai? Mutta ravintolassa tosiaan pihvin keralle laitetaan useimmiten ranskanpottuja sekä pari tomaatti lohkoa esittämään salaattia. Toinen vaihtoehto on että joutuu tilaamaan erikseen pihvin ja keralle joko perunamuusia, kurpitsamuusia, ranskanpottuja, grillattuja kasviksia tai vaikkapa salaatin, joka koostuu useimmiten salaatinlehdistä, samaisista tomaattilohkoista ja hyvällä tuurilla sekaan on heitetty vielä jotain ekstraa kuten pari kurkkuviipaletta.
 |
Tämähän on jo luksusta kun on kurpitsamössöäkin ranskanpottujen
kanssa plus taidan ehkä jopa nähdä sipuli-paprika-piperryksen |
|
 |
Empanadoja torilta |
 |
Ville empanadan kimpussa |
Muita kansallisherkkuja ovat mm.
empanadat, jotka muistuttavat hyvinkin paljon lihapasteijoita. Suosittelen katukeittiötä
empanadojen ostossa, vaikkakin kaupoista ja ravintoloistakin saa aivan päteviä versioita, ei ne vedä veroja katuversioille. Myös argentiinalainen versio hodarista on olemassa, nimeltä
choripan. Höttö-leipää sekä rehellistä makkaraa välissä. Yllättävän hyvää. Oma melkein-kuin-hampurilainen löytyy myös eli höttöleipää jonka välissä
vacio eli eräs tietynlainen pihvi. Täällä kyllä tämä pikaruoka saa kyllä oman merkityksensä. Joka kulmalta saa jotain burgerin ja pizzan väliltä ja aivan keskustassa eli
microcentrossa on neljän korttelin sisään laitettu neljä McDonald'sia sekä pari Burger Kingiä. Terveellisesti syöviä argentiinalaisia. Sekä McDonald'shan on täällä vain rikkaiden lystiä. Erästä suomalaista tyttöä oli myös pyydetty treffeille McDonald'siin.
 |
Ville sekä vaciopan |
 |
Minä sekä choripan |
 |
Choripan se vain herkkua on |
Ja
Yerba Mate eli matee-tee on tietenkin pakko mainita. Paikallisten palvoma tee. Siihen kuuluu omat rituaalinsa, jota en vieläkään varmasti ole kokonaan ymmärtäny. Mutta matea juodaan kotona, kaduilla, puistoissa ja missävain. Sunnuntaisin puistot täyttyvät ihmisistä jotka jakavat ilon, seuran ja maten. On yleistä että täällä kävellään kadulla termospullo kainalossa ja matee-kuppi kädessä. Tulin nähneeksi myös sen kuinka täällä on aivan sallittua viedä lentokentällä turvatarkastusten läpi lentokoneeseen vettä täynnä oleva termospullo. Koska onhan kahden tunnin lento aivan mahdotonta suorittaa ilman matee-taukoa. Ja
asadostahan olen jo kirjoittanut. Kaikki lehmän osat ja muita herkkuja grilliin ja parin tunnin päästä herkutellaan. Lihojen päälle tietty
chimichurria eli se mausteseos mistä mainitsinkin tehty persiljasta, valkosipulista, oliiviöljystä, oreganosta, chilistä ja viinietikasta.
 |
Mun mate-kuppi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti